Att hitta en bror

I väntan på att ha tid och råd att göra någon seriösare släktforskning vad gäller Enok så tog jag mig härom dagen för att helt enkelt googla hans namn och Mönsterås. Jag trodde inte att jag egentligen skulle hitta något men det visade sig att jag skulle ha fel. Det jag hittade var en tidningssida från den 4 november 1911 som scannats och lagts upp på magasin.kb.se. Det är en ganska stor tidningssida med massor av små notiser och en del reklam (jag har inte läst allting) men det som fick mig att komma dit var en liten notis med titeln Hastigt dödsfall. Jag lägger upp en bild på sidan, med notisen markerad, och här är vad som står:

Hastigt dödsfall
Sistlidne onsdag då 62-årige husägaren Karl Viktor Andersson från Borgholm, förut hemmansägare i Mönsterås socken, var på tillfälligt besök å Våldö i Mönsterås skärgård hos en där bosatt dotter segnade han plötsligt till marken nedföll liflös, träffad af hjärtslag. Den så hastigt aflidne, som i yngre år egnat sig åt fiskeri och sjömansyrket och alltid utmärkt sig för mycken sträfsamhet, efterlämnar änka och barn i Borgholm samt en broder, fiskhandlaren Enok Andersson i Mönsterås köping, skrifves till oss.

När jag igår träffade morfar när han och mormor kom för att fira jul hos oss så visade jag honom notisen och han blev väldigt glad och överraskad över vad jag hittat och vi var båda överrens om att det inte kan ha funnits mer än en Enok Andersson som var fiskhandlare i Mönsterås vid den tiden (Efter sina äventyr i Australien återvände Enok till Mönsterås och ägnade sig där åt jordbruk och fiske. Hans båda söner tog över fiskaffären efter hans död.). Morfar visste att Enok haft några syskon men han kunde inte namnet på dem så det är spännande att jag råkade snubbla över ett av dem så enkelt. Jag ska självklart kolla upp närmare om det faktiskt är rätt Enok för att vara säker på saken, men tiden, 1911, stämmer bra och Enok skulle då varit 54 år. Alltså tio år yngre än sin bror. Alla siffror verkar fullt möjliga och jag är väldigt glad över min lilla upptäckt.

Image

4 tankar om “Att hitta en bror

  1. N. skriver:

    Sådant är alltid skoj, att man kan nästan snubbla över något spännande och nytt sådär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s